janeriks
Hjem Bøker Auksjoner Engelsk/English
Hobbyer Om janeriks
Tilpasset søk
 

 

Internettauksjoner Verktøy for kjøpere og selgere

Betalingsmåter ved oppgjør for auksjonshandler

[Norske auksjoner] [Internasjonale auksjoner][Aktuelle tjenester]

Norske auksjoner

På auksjoner vil det oftest være slik at selger forutsetter forskuddsbetaling. Dette er ikke noe urimelig krav, men du bør bruke karakterboka for å sjekke at selgeren fortjener å få forskuddsbetaling. Mange anmerkninger om manglende levering av varer til tross for at betaling er sendt, bør gjøre kjøpe betenkt.

Oppgjør mellom norske handlende gjøres enklest ved betaling fra og til bankkonto. Ettersom det å være rask er en kvalitet som det blir satt pris på, bør man benytte en elektronisk banktjeneste. Da kan man betale raskt, og selger kan raskt få beskjed om at pengene er mottatt slik at varen kan sendes.

Et alternativ er postoppkrav, det er både dyrt og tungvint - både selger og kjøper må innom Posten for å få ordnet dette.

Om ikke beløpet er stort eller karakterboken maner til forsiktighet, bør man ta risikoen med forskuddsbetaling. Den største risikoen er så allikevel at man ikke er fornøyd med kvaliteten på det man har kjøpt, det oppdager man ikke før man har fått pakket ut objektet. Postoppkrav hjelper ikke på den risikoen.

Oppgjør i kontanter bør unngås i Norge, dersom man ikke møtes og overleverer penger og varer samtidig.

Internasjonale auksjoner

Når kjøper og selger befinner seg i hvert sitt land, blir oppgjøret straks mer krevende. Jeg vil i det følgende ta utgangspunkt i en situasjonen hvor kjøperen er i Norge, og selgeren i utlandet.

En mye brukt metode, er penger i brev. Ved forsendelse av mindre beløp er risikoen ikke så veldig stor, jeg har selv gjort dette mange ganger med kun ett tap. Kostnaden ved dette er porto til utlandet, og tiden det tar før pengene er fremme hos mottaker.

Betaling direkte til selger med kredittkort er en veldig rask metode. Større selgere kan ofte ta imot kredittkortbetaling direkte. Det er en risiko for at kredittkortnummeret kommer på avveie når du sender det i e-post, eller at selger misbruker det. Større selgere er seriøse, men vær forsiktig med selgere med lav karakter.

Å kjøpe en sjekk i en norsk bank, for så å sende den i brev til selger, er en tidkrevende og dyr affære. Din bank skal ha gebyrer, og ofte skal selgers bank ha gebyrer for å løse inn sjekken - det vil selger gjerne ha betalt for hos deg. For store beløp kan dette likevel være en mulig løsning.

Noen nettbanker tilbyr nå betaling til bankkonto i utlandet. Dette har jeg ikke forsøkt, men det vil trolig kunne være en aktuell metode med middels kostnader.

Så finnes det tjenester på internett spesielt utviklet for oppgjør i tilknytning til auksjoner. Det er tjenester som baserer seg på at selger har et kredittkort som kan belastes. Kjøper får enten betaling i form av sjekk, eller kan velge mellom å la pengene stå hos leverandøren av tjenesten (slik at de kan brukes til kjøp) eller å få pengene overført til bankkonto. Hvilke tjenester du kan benytte, avhenger stort sett av hvilke tjenester selgeren ønsker å akseptere.

Aktuelle tjenester er:

PPMore_Bus_125x125   PayPal er en generell betalingstjeneste hvor både kjøper og selger må registrere seg for å benytte tjenesten. Tjenesten er gratis for kjøper, mens selger må betale en prosentdel av beløpet i gebyr.
BidPay

BidPay aksepterer kun oppgjør i forbindelse med auksjoner.

 

eBay Payments/Billpoint Kun oppgjør i tilknytning til eBay-auksjoner. Kjøper betaler med kredittkort, ingen registrering er nødvendig for kjøper. Kun selgere i USA eller Canada.
Amazon.com Payments Tjeneste på Amazon.com som forutsetter at kjøper betaler med kredittkort. Selger må ha amerikansk adresse og amerikansk bankkonto tilgjengelig.
   

En del tjenester er ikke gratis for selger. Ved å akseptere betaling med disse tjenestene gjør man handelen billigere for kjøper, og da kan kjøper lettere betale en høyere pris for objektet. Selv er jeg mer eller mindre sluttet å handle med selgere som ikke aksepterer PayPal, fordi dette er en så enkel og trygg måte å gjøre opp på. De fleste andre metoder koster mer, tar lengre tid eller er mer risikable.

 

Denne siden ble sist oppdatert 19.04.2009

In Association with Amazon.co.uk

 In Association with Amazon.com

Tradera.com
You are visitor number:

© janeriks Jan Erik Frantsvåg 2001 Reg.nr NO 983 140 831
Kontakt oss på e-post: mn@janeriks.no