janeriks
Hjem Bøker Auksjoner Engelsk/English
Hobbyer Om janeriks
Tilpasset søk
 

 

Litteratur for slektsforskeren

Når man skal begynne med slektsforskning, er det nødvendig å sette seg godt inn i hva dette går ut på. Det finnes flere lærebøker om slektsforskning, jeg vil anbefale Våre røtter av Nils Johan Stoa og Per-Øivind Sandberg.

Det er nettopp kommet en ny bok om slektsforskning og databaserte hjelpemidler, Slektsgransking med dataveiledning av Liv Marit Haakenstad. Her omtales bl.a. programvare og databaserte kilder.

Det vil ofte være nødvendig eller lurt å lese lokalhistorie og slektshistoriske verker for å finne informasjon. Til slik bruk er det godt å ha hjelpemidler som kan forklare nye (dvs. gamle) ord og begreper. To aktuelle bøker er Historisk leksikon( anbefales) og Ordbok for slektsforskere (en del trykkfeil).

Lokalhistoriske bøker finner man gjerne ikke i internettbokhandler, og de kan ofte ikke enkelt bestilles i den lokale bokhandel. Som oftest er det bokhandlerne i det distriktet som omhandles i bøkene, som er den enkleste måten å få tak i bøkene på.

Slektshistoriske bøker er ofte helt umulig å få kjøpt på vanlig måte, de er utgitt for familien og solgt direkte til dem. Oversikter over slike bøker som er utgitt, finnes i:

  • Hansen, Morten: Norske Slektsbøker, 1965
  • Solem, Jan: Norsk slektshistorisk bibliografi 1963-1984 (Hovedoppgave ved Statens bibliotekhøgskole, Oslo 1985.)

En kilde til slike bøker er antikvariatene. De fleste større antikvariater har lagt ut sine kataloger på http://www.antikvariat.net/ og du kan søke frem litt av hvert der.

Bøker kan også lånes via ditt lokale bibliotek. Flere biblioteker lar deg søke i katalogene online. En svært viktig katalog er BIBSYS, som inneholder de fleste bøker som eies av norske universiteter og høgskoler. De aller fleste bøkene i BIBSYS kan du få lånt via ditt lokale bibliotek. Ta gjerne utskrift av det du finner i BIBSYS, slik at det blir lettere for biblioteket å lokalisere bøkene.

Denne siden ble sist oppdatert 21.07.2002

You are visitor number:

© janeriks Jan Erik Frantsvåg 2001 Reg.nr NO 983 140 831
Kontakt oss på e-post: mn@janeriks.no