janeriks
Hjem Bøker Auksjoner Engelsk/English
Hobbyer Om janeriks
Tilpasset søk

In Association with Amazon.co.uk

 In Association with Amazon.com

Tradera.com

 

[21.11.06] Hurra! Donaldismen er kommet i ny utgave med nye forord og etterord, og et par nye kapitler. En gledesdag for alle Donaldister!

Bokgleder

16.03.08 På Mammutsalg kan man finne litt av hvert - denne gangen Willy Dahls Gjensyn - En leser krysser sine bokmerker, hvor den kjente litteraturprofessoren skriver om noen av de bøkene som har betydd mest for ham. Dahl mener da ikke de akademisk eller litterært mest interessante bøkene, men de leseopplevelsene som har vært viktigst for ham. Og her kommer mange bøker også vi ikke-professorer kan erindre oss: De tre musketerer, Jernvognen, Historien om Gottlob, Garmann & Worse og så videre. Dahl reflekterer ikke bare over litteraturen, men også over seg selv som leser, og professorale fremmedord og litterær sjargong er kun i liten grad tilstede. En hyggelig bok som kan anbefales varmt!

28.09.03 En forfatter jeg stadig vender tilbake til, er Alexander Lange Kielland. Kielland er for mange kjent som en av de "fire store" som finnes i de tusen hjem. Dessverre er det få som leser Kielland, det er ufortjent. Selv om mange av de miljøer han skildrer ikke lenger finnes, er de moralske og mellommenneskelige spørsmål som reises allmenngyldige og tidsuavhengige. Jeg vil spesielt anbefale Garman & Worse, Arbeidsfolk og hans noveller.

En veldig viktig grunn til å lese Kielland, er at han er språkkunstner. Det er en fryd å lese ham, og oppdage hans ironiske snert. Derfor griper jeg stadig til hans brev, når jeg trenger litt mat for sjelen. Kielland utgav selv en del brev, hans barn har også utgitt brevsamlinger og det har også andre. Den mest komplette samlingen av brev kom i fire bind på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet, Brev 1869-1906. Kan kun skaffes antikvarisk (se http://www.antikvariat.net/). I sine brev utleverer Kielland sin tvil og sin tro, sine seire og sine nederlag. Han er ærlig, både mot seg selv og mot andre, han viser omtanke og takknemlighet.

27.01.03 De bakvendte bøkene er blant de bøker man stundom kommer over i et antikvariat. De bøkene det er snakk om, er:

  • Den bakvendte boken. Ved tre av dem (Odd Eidem, Carl Keilhau og André Bjerke). Ca. 1950.
  • Den bakvendte familieboken. Ved tre av dem. Alkoholisme–Åtselgribb. 1951.
  • Den bakvendte familieboken. Ved to av dem (Carl Keilhau og André Bjerke). ABC–Åndsliv. 1955.

I disse bøkene driver forfatterne gjøn med moderne åndsliv og kulturdebatt, og andre kulturfenomener. De bakvendte familiebøkene er bygget opp som små leksikon, med perfide definisjoner på tidens – eller dagliglivets – fenomener. F.eks:
Fabel
: lærerik og kjedelig dyrehistorie av moralsk innhold.

Mye av innholdet er sterkt knyttet til dagsaktuelle debatter tidlig på 50-tallet, slik at humoren lett går en hus forbi.

Den bakvendte boken er i større grad tidløs, selv om også den er knyttet til tidens fenomener. Flere av delene har, etter det jeg erindrer, også en egen forhistorie.

  • En 50-talist ble trykket av en avis i den tro at det var en ekte anmeldelse av en virkelig diktsamling, men var i virkeligheten en parodi på anmeldelser av moderne lyrikk. I kjølvannet produserte trioen en parodi på en moderne diktsamling, "Grønn katarakt".
  • Norskere dikt utgir seg for å være en bokanmeldelse, hvor det raljeres med tidens samnorskstrev og omskriving av eldre forfattere, mange av de fiktive "moderniseringer" av eldre forfattere som her frembringes hører til klassikerne i norsk humor.
  • Diktere ved julebordet, hvor vi får vite hvordan de store diktere ville diktet om julematen – om de hadde diktet om den, inneholder flere perler. Jeg har selv ved flere anledninger fremført Arnulf Øverlands "bidrag" ved julebordtilstelninger.
  • Høydepunktet – i det minste for oss som har lest en del av Det Beste – er Det Neste fra Dealer's Smartness hvor trioen har laget en gjennomført parodi med alle de faste spalter i den uforlignelige Det Beste-stilen. Månedens bok er Dostojevskijs Rodion Raskolnikoff, forkortet til ca halvannen side.

Besøk http://www.antikvariat.net/ for å se om noen av bøkene kan skaffes.

09.03.02 Donaldismen av Jon Gisle er et must for enhver trofast leser av Donald Duck og andre blader med handling fra Andeby. Boken, som kom ut i 1973, er en "muntert vitenskapelig studie over Donald Duck og hans verden".

Boken kan leses både som en seriøs litterær avhandling over Andeby, og som en raljering over genren litterære avhandlinger. Full av stoff om Donald og hans verden er den uansett, og den kan trygt anbefales enhver Donald-entusiast.

Boken går gjennom Donaldismens historiske utvikling, de litterære hovedtema og Andeby - det donaldistiske samfunn. Det er i denne boken de for den beleste donaldist så viktige begrepene cervicialtitudekvotienten og rostrilongtitudekvotienten blir gjort kjent for allmennheten.

Boken er ikke å få i bohandelen, men søk hos http://www.antikvariat.net/ etter denne og andre bøker.
21.11.06 Hurra! Donaldismen er kommet i ny utgave med nye forord og etterord, og et par nye kapitler. En gledesdag for alle Donaldister!

24.01.02 Ex Libris (på norsk: Lyden av leselykke) av Anne Fadiman er en bok om mennesker som har glede av bøker - en noe eksentrisk familie, med litt sære interesser. Mange "bokgale" kan kjenne seg igjen i denne boken, selv om de litterære referansene selvfølgelig er til amerikansk og engelsk litteratur. Den norske utgaven er i øyeblikket på salg hos De norske bokklubbene. (Er du ikke medlem? - send meg en e-post, så verver jeg deg.)

02.08.01 Evige venner - klassisk litteratur i et nøtteskall av Eugenia Kielland er siste anskaffelse fra bruktbokhandelen. Den er en liten bok om forfattere og bøker, som med få ord beskriver enkeltverker som kan gi lesegleder. Utgitt 1960 på Aschehougs forlag.

Søk hos http://www.antikvariat.net/ etter denne og andre bøker.

Denne siden ble sist oppdatert 16.03.2008

You are visitor number:

© janeriks Jan Erik Frantsvåg 2001 Reg.nr NO 983 140 831
Kontakt oss på e-post: mn@janeriks.no