janeriks
Hjem Bøker Auksjoner Engelsk/English
Hobbyer Om janeriks
Tilpasset søk

In Association with Amazon.co.uk

 In Association with Amazon.com

Tradera.com

 

Norsk krim

Med norsk krim mener jeg her (hovedsakelig) krim skrevet av norske forfattere, utgitt på norsk i Norge.

Jeg vil dele norsk krim inn i to epoker, den klassiske som spenner fra medio 1800-tall til tidlig 1970-tall, og den moderne som startet med oppsvinget i norsk krim med de norske forfatterne som ble lansert i Gyldendals svarte serie.

En del av bøkene fra den klassiske epoken er stadig lesverdige, og noen av dem bør inngå i en krimelskers dannelseslesning, den norske krim-kanon.

Noen av forfatterne som debuterte som en del av starten på den moderne epoken, er stadig aktive. Gunnar Staalesen er et lysende eksempel på dette.

Den svarte serie representerte slutten på en periode hvor norsk krim nesten var død, kun noen få bøker kom på 1960-tallet. På 1970-tallet kom det mange nye forfattere til krimsjangeren, konkurranser ble utlyst og billigbokserier ble startet av flere seriøse forlag. Gyldendals sorte serie er nevnt, Aschehoug hadde sin røde mens Cappelen hadde Cap-serien, som like mye var spenningsromaner. Også Bladkompaniet klekket ut en del norske forfattere (da som nå).

Også i dag har de større forlagene sine krim- og spenningsserier, hvor også norske forfattere utgis.

Den som er virkelig interessert i krim, bør også ta seg tid til å lese om krim. Det finnes både bøker med teorier om kriminallitteratur, og litteraturhistorie om kriminalitteratur.

Denne siden ble sist oppdatert 02.03.2005

You are visitor number:

© janeriks Jan Erik Frantsvåg 2001 Reg.nr NO 983 140 831
Kontakt oss på e-post: mn@janeriks.no