janeriks
Hjem Bøker Auksjoner Engelsk/English
Hobbyer Om janeriks
Tilpasset søk

In Association with Amazon.co.uk

 In Association with Amazon.com

Tradera.com

 

Gyldendals svarte serie

I den svarte serie, som begynte sitt liv ca 1970, utkom mange av verdenskriminallitteraturens klassikere. Serien skapte også rom for norske debutanter, og utga mange av de norske klassikerne. Nedenfor vil jeg omtale noen av de norske bøkene.

Den svarte serie er for lengst utsolgt, men noen bøker kan finnes i andre utgaver. Jeg lenker til billigutgaver, dersom bøkene ikke er tilgjengelig der lenker jeg til andre utgaver. Om ingen utgaver er tilgjengelig, prøv antikvariatene.

Nr i serien - år Forfatter: Bok (først utgitt år)
49 David Torjussen (Tor Edvin Dahl):(1973) Etterforskning pågår. Dette var Dahls kriminallitterære debut, han utgav på kort tid mange kriminalromaner i den svarte serie. Dahls kriminalromaner er tydelig inspirert av Sjøwall og Wahløø, kanskje også Ed McBain. Dette var også den første boken av en norsk forfatter i den svarte serie, mens både svenske og danske forfattere var blant de første som ble utgitt gikk det flere år før denne første norske boken kom i serien.
51 Olaf Bull: Mitt navn er Knoph. Den kjente lyrikeren Bull «begikk» denne klassiske kriminalromanen som fikk en renessanse med publiseringen i Den svarte serie.
60 Bernhard Borge (André Bjerke): Skjult mønster. Lyrikeren Bjerke skrev i tiden rundt 2. verdenskrig flere kriminalromaner med psykoanalytikeren Kai Bugge som detektiv. Krimgåtene løses med innsikt i drømme- og symboltydning. Flere av de andre av Bjerkes krimbøker er fortsatt å få i bokhandelen, ikke denne.
61 (1974) David Torjussen (Tor Edvin Dahl):(1974) Kriminalpolitiet etterlyser
63 (1974) Richard Macker:(1974) Mange om liket.
70 (1974) David Torjussen (Tor Edvin Dahl):(1974) Liket i skogen
73 (1974) Gerd Nyquist:(1960) Avdøde ønsket ikke blomster  En klassisk krimgåte fra Oslos beste vestkant. Nyquist skrev bare to kriminalromaner, begge har lektor Bugge som hovedperson og er blant 1960-tallets beste norske krimbøker. I denne boken, hennes krimdebut, opplever Martin Bugge at en av hans gamle venner blir funnet drept på en golfbane, en tid senere faller det første offerets bror død om. Og Martin er på åsstedet når det skjer. Mordet har gamle, skjulte røtter i vennekretsen. Den andre boken med Martin Bakke heter Stille som i graven.
75 Olav Angell: Perdido, Perdido. Nok en skjønnlitterær forfatter som har begått én lesverdig kriminalroman. Angell vant med denne romanen 1. pris i Gyldendals kriminalromankonkurranse 1974.
76 Gunnar Staalesen: Rygg i rand, to i spann. Staalesens krimdebut, hvor han introduserer politibetjentene Dumbo og Maskefjes som også er hovedpersonene i to senere bøker. Denne boken vant 2. pris i Gyldendals kriminalromankonkurranse 1974.
77 Anker Rogstad: Hevnen. Rogstad, som var en kjent kriminell, debuterte som kriminalforfatter i 1973. Med denne boken vant han 3. pris i Gyldendals kriminalromankonkurranse, og fikk sin svarte serie-debut.
79 (1975) David Torjussen (Tor Edvin Dahl):(1975) Ung pike funnet død.
82 (1975) Jonathan Jerv (Nordahl Grieg og Nils Lie):(1923) «Bergenstoget plyndret i natt!». Denne røverromanen ble lansert av Harald Grieg, Nordahls bror, bl.a. ved at reklamen ble utformet som førstesider, som ble plassert på første side av noen Oslo-aviser. Dette skjedde like før påske, og suksessen med denne boken var nok med på å skape den norske påskekrimtradisjonen, som jo er ukjent i andre land. I et forord til denne utgaven forteller Nils Lie om historien bak boken.
85 (1975) Jon Michelet:(1975) Den drukner ei som henges skal. Michelets debut som krimforfatter, boken ble svært populær og måtte trykkes i nytt opplag allerede samme år.
87 (1975) David Torjussen (Tor Edvin Dahl):(1975) Sist sett søndag ettermiddag.
92 (1975) Jon Michelet:(1975) Mellom barken og veden. Michelets andre bok, mer spionthriller enn krim.
102 Torolf Elster: Muren. Vår tidligere kringkastingssjef har over flere tiår utgitt flere kriminal- og spenningsromaner med svært seriøst tilsnitt. Denne ble første gang utgitt rundt utbruddet av andre verdenskrig, og den truende krigen er bakgrunn for boken.
103 Gunnar Staalesen: Mannen som hatet julenisser. Den andre boken med Dumbo og Maskefjes som hovedpersoner.
104 David Torjussen (Tor Edvin Dahl): Beleiring. Etter denne boken tok Dahl flere års pause i sin kriminallitterære forfattergjerning.
   
110 (1976) Pio Larsen:(1976) Den hvite kineser. Pio Larsen debuterte som krimforfatter i 1959 med Amandus og de tre døde, hvor journalisten Dag Agar er hovedperson. I denne andre kriminalromanen fra Larsens hånd er Agar blitt en moden og trett mann.
   
143 Mauritz Hansen: Mordet på maskinbygger Roolfsen. Dette er den norske kandidaten til tittelen «Verdens eldste kriminalroman».
   
153 Sigrun Krokvik: Bortreist på ubestemt tid.
   
   
   
   
   
   
   

Mannen med oksehjertet

Denne siden ble sist oppdatert 01.04.2009

You are visitor number:

© janeriks Jan Erik Frantsvåg 2001 Reg.nr NO 983 140 831
Kontakt oss på e-post: mn@janeriks.no