janeriks
Hjem Bøker Auksjoner Engelsk/English
Hobbyer Om janeriks
Tilpasset søk

In Association with Amazon.co.uk

 In Association with Amazon.com

Tradera.com

 

Gunnar Staalesen

Gunnar Staalesen må vel sies å være norsk kriminallitteraturs «Grand Old Man», han har produsert kriminalromaner i over 30 år og er fortsatt i fin form.

I tillegg til det kriminelle forfatterskapet har Staalesen utgitt romaner, ungdomsbøker, skuespill og andre bøker. Mye av forfatterskapet har byen Bergen som tema og skueplass. Staalesen er filolog, og har arbeidet ved Den Nationale Scene, teateret i Bergen. Han debuterte med romanen Uskyldstider i 1969.

Hans kriminallitterære debut kom i 1975, med boken Rygg i rand, to i spann (finnes i storboken Dumbo og Maskefjes). Debuten kom i Gyldendals Svarte serie, som for så mange av 70-tallets nye krimforfattere. Ganske raskt kom også bøkene Mannen som hatet julenisser (1976) og Den femte passasjeren (1978) (begge i Dumbo og Maskefjes). I disse tre bøkene er hovedpersonene førstebetjentene Olsen og Jensen ved Bergen politikammer, med økenavnene Dumbo og Maskefjes. Bøkene er tydelig inspirert av både Sjøwall og Wahløøs og Ed McBains politiromaner, og preges av munnrapp og sarkastisk replikk samtidig som de er ganske mollstemte i sin beskrivelse av Bergen og byens tristere miljøer. Helge Jordal spilte en av hovedrollene i NRKs filmatisering basert på romanene, hvilket ikke gjorde Bergenstonen mindre fremtredende.

Mellom de to siste Dumbo og Maskefjes-bøkene kom Bukken til havresekken i 1977. Det er i denne boken Staalesen introduserer anti-helten som skal bli gjennomgangsfigur i de 11 kriminalromanene han senere skriver: Varg Veum. Veum er en loslitt privatdetektiv med en sterk trang til å løse sine problemer opp i akevitt; han har en fortid som sosionom med tilpasningsproblemer og med et havarert ekteskap. Han er kynisk og hjertevarm, og selger gjerne sjelen sin for en bitende replikk. Samarbeidsforholdene med Bergenspolitiet er ikke de beste, samtidig som Veum er en ridder som hårdnakket arbeider for å gjøre verden til et bedre sted, hvor rettferdigheten skjer fyllest. Byen Bergen og byens historie og miljøer, både fysisk og sosialt, er viktige temaer og påvirker handlingen i bøkene.

Beleste krimentusiaster vil dra kjensel både på Raymond Chandlers Philip Marlowe (og Chandlers teorier om kriminallitteratur) og Ross McDonalds Lew Archer i Veum-bøkene. Ikke minst er handlingens overordnede struktur i mange av romanene, der nåtiden graver frem handling som ligger langt tilbake i tiden og gamle relasjoner mellom nåtidens aktører, et sentralt trekk som minner sterkt om mange av McDonalds romaner.

Varg Veum-bøkene i den rekkefølge de er utgitt:

Bukken til havresekken, 1977
Din, til døden, 1979
Tornerose sov i hundre år, 1980
Kvinnen i kjøleskapet, 1981
I mørket er alle ulver grå, 1983
Svarte får, 1988
Falne engler, 1989
Bitre blomster, 1991
Dødelig madonna, (sammen med Fredrik Skagen) 1993
Begravde hunder biter ikke, 1993
Skriften på veggen, 1995
Som i et speil, 2002
Ansikt til ansikt, 2004
Noveller:
Hekseringen, 1985
De døde har det godt, 1996

 

 

Denne siden ble sist oppdatert 01.04.2009

You are visitor number:

© janeriks Jan Erik Frantsvåg 2001 Reg.nr NO 983 140 831
Kontakt oss på e-post: mn@janeriks.no