janeriks
Hjem Bøker Auksjoner Engelsk/English
Hobbyer Om janeriks
Tilpasset søk

In Association with Amazon.co.uk

 In Association with Amazon.com

Tradera.com

 

Bøker jeg har lest

Besøk også mine sider om engelske bøker (på engelsk).

02.09.03 Jan Chr. Jørgensen: For riket er ditt. En grå byråkrat overraskes av at en gammel barndomsvenn som begår selvmord, har innsatt ham som enearving. Gradvis finner han ut at barndomsvennen har lagt ut spor, som peker i retning av større beløp, beløp som kan friske opp ekteskapet hans og gi muligheter til helbredelse for hans kronisk syke sønn. Det viser seg etter hvert at flere leter etter store penger, samtidig som politiet etterforsker dødsfallet, som kanskje ikke er selvmord likevel? Flere personer fra barndomsårene dukker opp, tråder knytes sammen, og mange av trådene peker bakover til en fjern fortid, til vennenes barndom og til generasjonen før dem. Absolutt spennende, godt plott og velskrevet.

01.09.03 Fredrik Skagen: Fri som fuglen. En jaktfalkunge blir røvet fra reiret, en Adresseavisjournalist drar til Italia sammen med Rosenborg for å skrive om falkonering, og Morten Martens' datter Anita blir borte i Torino. Morten Martens, alias Iago Davies, virvles inn i miljøkriminalitet under jakten på datteren. Kompetent Martens-bok av Skagen, men det hele blir noe vel pratsomt og "tar ikke av".

03.08.03 Kjersti Scheen: Den syvende synd. Trett av seg selv drar Margaret Moss til Stavanger, hvor hun snubler over et lik og inn i en forbrytelse. OK plot, men miljøet blir litt for utrolig og tilfeldighetene for mange.

02.08.03 Caroline Carver: Tykkere enn vann. En gammel massakre på en aborigin-familie ligger som en skygge over den lille byen India Kane kommer til. Flere drap skjer, og det går etter hvert opp for India at de har forbindelse med en lyssky virksomhet. Fortellingen om behandlingen av aboriginerne er interessant, men plottet blir for fantastisk og løser seg opp i en surrealistisk sluttsekvens. Avbefales.

30.07.03 Knut Faldbakken: Alle elsker en hodeløs kvinne. Et hodeløst lik blir funnet på Aker Brygge av en suspendert drapsetterforsker. Langsomt nøster han opp et intrikat hendelsesforløp, med tråder langt tilbake i fortiden. Kompetent og lesverdig krim.

30.07.03 Jan Mehlum: En nødvendig død. En av Mehlums bøker om Tønsberg-advokaten Svend Foyn. Foyn får et oppdrag i en sak som ser ut til å handle om familievold, men Foyn er raskt viklet inn i noe han ikke har oversikt over. Kompetent krim.

28.07.03 J. F. Johnson Tandberg: Nattens joker. En "guffen" bok om Martin Lorentzen og hans vei nedover, fra gigolo til langer i København. Fyll, stoff, hor og vold, troverdig skildret i en realistisk stil.

27.07.03 Ditlef Vellesen: Den fjerde tjeneste. To barndomsvenner går inn i sjøforsvaret sammen. Den ene blir vervet til en mystisk "fjerde tjeneste" - og derfra begynner det å gå galt. Et bra plot og ikke dårlig skrevet, men boken tar ikke helt av.

24.07.03 Jørgen Gunnerud: Raymond Isaksens utgang. Krimdebut, med handlingen lagt til fiskeværet Korsfjord i Vest-Finnmark. En ung mann blir funnet ihjelfrosset, og Knut Moen fra Kripos blir sendt oppover for å bistå det lokale politi. Under etterforskningen blir Moen kjent også med baksiden av lokalsamfunnet. Handlingen og personene er troverdige, og miljøet er godt og innsiktsfullt skildret.

02.07.03 P.D. James: Menneskenes barn. (The Children of Men) Dette er en science fiction-roman, en dystopi i samme sjanger som 1984, Vidunderlige nye verden, A clockwork orange og Kallocain. James beskriver en verden hvor mennesket er blitt sterilt, og ingen barn er født på 25 år. Boken er veldig forskjellig fra hennes krimbøker, selv om de religiøse undertonene og temaene er med. James verden er fylt av håpløshet, meningsløshet og kulde. Staten er blitt et diktatur, eldre mennesker oppmuntres (endog tvinges) til selvmord, kollektivt eller individuelt, og ungdommen tyr til meningsløs vold.

30.05.03 Tore Osland: Isdalskvinnen: Operasjon Isotopsy. Definitivt ikke en bok å anbefale, annet enn som en studie i hvordan det ikke skal gjøres. Grunnlaget for boken er mysteriet med "Isdalskvinnen" som ble funnet i fjellterreng utenfor Bergen, og som aldri er blitt identifisert. En tilsvarende sak ved Bardufoss la grunnlaget for Arild Feldborgs Malkersaken (antikvariat.net). Plottet er rimelig usannsynlig og mangler sammenheng, litt Arild Rypdal på en dårlig dag.

Det som kan gjøre boken lesverdig er dens merkelige typografi - lange partier satt i kursiv - og en horribel mangel på korrekturlesing. Trykkfeil finnes i de fleste bøker, men her er det mange av dem. Norsken er heller ikke helt patent bestandig.

Høydepunktet er likevel når en av personene ber om sin favorittburgunder, Musigny 1971 - i et kapittel med overskriften Paris–Norge, oktober 1970! Skal man lese denne boken, må det være som kalkun, for å låne et uttrykk fra filmspråket.

 

Denne siden ble sist oppdatert 23.07.2006 .

You are visitor number:

© janeriks Jan Erik Frantsvåg 2001 Reg.nr NO 983 140 831
Kontakt oss på e-post: mn@janeriks.no